2013. március 22., péntek

A legjobb matrac gyakran a személyes megítélés eredménye


A legjobb matrac gyakran a személyes megítélés eredménye




Egy társaságban őhatatlan, előbb utóbb kiderül mivel foglalkozik valaki, bármennyire is próbálja elkerülni a témát...Mindig megkapom a kérdést melyik a legjobb matrac azt szeretnék megvenni. Bevallom fogalmam sincs, és nem is nagyon érdekel egész egyszerűen az egy olyan kérdés amire nem lehet személyre szabott választ adni...

Egy átlagos ember –nő, vagy férfi- életének egyharmadát ágyban tölti, ennek ellenére, meglepő módon nagyon kevés tudományos vizsgálat történt a fekvőhelyekkel, azaz a matracokkal kapcsolatban, illetve, hogy hogyan befolyásolják egészségünket. Mindössze két komolyabb tanulmányt találunk a témában, az egyiket a „Spine (gerinc)” című lapban publikálták, míg a másikat a „Lancet” című lapban. E két tanulmány szerint az a régi álláspont, mely szerint a keményebb fekvőhely a jobb a hátfájás megelőzésére, teljes mértékben helytelen. A Lancetben publikált tanulmány hangsúlyozza, hogy a közepes keménységű, belső rugózású matracok kedvezőbb hatásúak a keményebb, belső rugózású matracokhoz képest. A Spine-ban megjelentetett tanulmány kiemeli, hogy a vizsgálatok során azoknak a páciensek nagy részét, akik durva, kemény matracon aludtak, ki kellet zárni a további tesztekből, ellentétben azokkal, akik memory matracokon, vagy vízágyon aludtak a növekvő fájdalmak, valamint a jelentősen romló alvás minőségük miatt.
Ugyancsak jó néhány cikk található a SpineUniverse.com és a WebMD.com honlapon, amelyek ajánlásokat tartalmaznak olyan orvosoktól, akik az egészséges gerinc megőrzéséért dolgoznak elkötelezetten. Szakértők egyre inkább azt az álláspontot képviselik, hogy egy matracnak lehetővé kell tennie a gerinc számára, hogy pont olyan természetes görbületet vegyen fel fekvés közben, mint amikor az emberálló helyzetben van. Egy túl kemény matrac a gerincet természetellenes helyzetbe kényszeríti, míg, amelyik túl puha, bemélyed, s nem biztosítja a gerinc számára a szükséges támaszt. Szakértők szerint annak a matracnak a keménysége és típusa, amely a legnagyobb kényelmet biztosítja az adott személy számára, az személyenként változik, azaz mindenkinek szinte személyre szabott matracra van szüksége.
Ezeken a tudományos alapú ajánlásokon túl nagyon sok forrásban találhatunk információkat matracokról.  A ConsumerReports.org az egyik legjobb ilyen forrás. Itt található meg egy aktuális tanulmány, melyben megtalálható, hogy hogyan szedtek szét elemeire jó néhány matracot, hogy tanulmányozhassák szerkezetüket, valamint vizsgálhassák, hogy mennyire kényelmesek. Ugyancsak itt található egy 2009-ben végzett kutatás eredménye is, amelyben matracvásárlók megvitatják tapasztalataikat az egyes márkákkal kapcsolatban, illetve véleményt cserélnek az áruházakról, ahol a matracokat vásárolták.   
Ráadásul a ConsumerReports.org vevő útmutatót is közöl, amely bemutatja a matracokat, az egyes típusokat, felépítésüket, fontos tulajdonságaikat és tippeket ad, hogyan, hol vásároljuk meg matracunkat. Természetesen nem minden típus lelhető fel ezekben az anyagokban, de az általános információk és tanácsok rendelkezésre állnak.
Ami nem található meg a fenn említett vásárlói publikációkban, az a rangsor és ajánlás. A szerkesztők nem részletezik, hogy hogyan tesztelték a matracokat, az eredmények nem az egyes vevők, személyek egyedi kényelmi preferenciáját célozzák. Az összes hitelt érdemlő forrás megegyezik abban, hogy ahhoz, hogy valaki a számára legjobban megfelelő matracot megvásárolja, személyesen el kell látogatni egy matrac áruházba, s hosszú percekig kell feküdni a kiválasztott matracon a meg szokott alvási pozícióban. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...