2013. június 17., hétfő

Hogyan válasszunk matracot deréktáji fájdalom esetén

A rossz matracon történő folyamatos alvás derékfájást okozhat illetve növelheti azt. A matrac rossz alátámasztása erősítheti a helytelen alváspozíciót, megfeszítheti az izmokat és nem segíti a gerincoszlop megfelelő pozícióját, ami mind hozzájárulhat a deréktáji fájdalom kialakulásához.
Az alvási komfort is a minimálisra csökken abban az esetben ha a matrac em felel meg az egyéni preferenciáinknak.
Az olyan matrac ami kényelmes és megfelelő az alátámasztása segít a fájdalom csökkentésében, lehetővé téve a gerincoszlop struktúrájának a tényleges pihenését miközben alszunk.

A piacon található számtalan félé matrac közül megtalálni a legmegfelelőbbet nem tűnik egyszerű feladatnak. A következő tanácsok segítenek a derékfájással küzdő vásárlók számára a legjobb matrac kiválasztásában.

1  A személyes preferenciáinknak meghatározó szerepe van annak a meghatározásában melyik számunkra a legjobb matrac. Nem létezik egy általánosan elfogadott vagy meghatározott matrac típus illetve stílus amelyik mindenkin, akinek fáj a dereka egyformán segít. A derékfájós vásárlóknak olyan matracot kell választaniuk amely megfelel komfortigényüknek és lehetővé teszik számukra a tökéletes éjszakai pihenést.

Egyéni igényeknek megfelelő matrac kiválasztása


2.  Meg kell vizsgálni az adott matrac tényleges alkotóelemeit.A matracban az alátámasztásról a rugórendszer vagy a belső tartómag gondoskodik A rugórendszer sokban különbözhet egymástól, mind a rugók típusában a rugók számában a vastagságában illetve a habok és a mag alkotóelemének eltérő sűrűségében és rugalmasságában. Ugyanez a különbség mutatkozik a matrac kényelmi rétegét biztosító párnázórétegben. Az egyedi alkotóelemek kiválasztásában a legnagyobb szerepet mindig az egyéni preferenciákra kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.
Az egyedi igényeknek legmegfelelőbb matrac


3  Olyan matracot kell keresni melynek a gerincoszlop alátámasztása megfelelő. Egy jó matrac kimagaló támogatást biztosít a gerincoszlop alakját követve, és segít a helyes pozíció megtartásában. A megfelelő alátámasztással rendelkező matrac biztosítja hogy a tartóizmok ellazuljanak és a reggeli ébredéskor ne húzódjanak fájjanak és zsibbadjanak el. Addig amíg nem léteznek tényleges klinikai kutatási eredmények a matracokról, néhány tanulmány rámutat arra, hogy a közepes keménységű matracok általában sokkal jobban enyhítik a derékfájdalmat mint a kemény matracok.
Közepesen kemény matrac ideális pozíció

4.  El kell érni a megfelelő egyensúlyt az alátámasztás és a kényelmi réteg között. Alvás közben az általános kényelmi komfort ugyanolyan fontos mint a megfelelő alátámasztás. Egy kemény matrac fájdalmat okozhat a kényes nyomáspontokon. A közepesen kemény matracok kényelmesebbek lehetnek egész egyszerűen azért mert lehetővé teszik a váll és a csípő számára, hogy belesüllyedjenek a matracba megtalálva a gerincoszlop helyes pozícióját. Azok a vásárlóknak akik a keményebb alátámasztást részesítik előnyben érdemes kipróbálniuk egy feszes tartómaggal rendelkező de vastagabb párnázórétegű matracot annak érdekében, hogy a gerincoszlopuk a megfelelő pozícióba kerüljön.



5   Tudni kell mikor válik szükségessé a matrac cseréje. Ha a régi használt matracon már látszik, hogy a közepén felpuhult vagy kigödrösödött és már nem kényelmes nem nyújtja azt az alátámasztást ami kényelmes számunkra, ha gyakran keresünk új pozíciót akkor valószínűleg eljött az ideje a matrac cseréjének.  Kiegészítő fedőmatraccal, vagy a matrac alatti ágyrácsok cseréjével egy darabig talán el lehet húzni a problémát de az új matracra akkor is szükség lesz a lehető leggyorsabban saját egészségünk érdekében



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...