2013. június 19., szerda

Matracok akár 25 év szavatossággal --lehetne akár 150 év is.....

Magyarországon a matracok értékesítése az 1990-es évek első felében kezdődött. Abban az időben amikor a Slumberland matracokat elkezdtük gyártani a garanciális időszak egy év volt. Ezzel senkinek semmi problémája nem volt, azokat a matracokat még sokáig lehetett használni anélkül, hogy bármi problémája lett volna. Azóta eltelt húsz év és a garanciális idő már 15 év és a szavatossági akár 25 év is lehet. Vajon a matracok ennyivel jobbak lettek? Sokkal olcsóbbak és jobbak....persze ez nem igaz. eltekintve egy két modernebb alapanyagtól és ötletes vágástechnikától a többségében messze nem. A klasszikus Slumberland rugó, amit ma már nem árul senki Magyarországon elképesztően tartós volt. Ugyanúgy mint a klasszikus epeda rugós matracok. 
Slumberland végtelenített rugóval


Nálunk sokkal fejlettebb alváskultúrával rendelkező országokban, megjegyzem sokkal drágább és sokkal jobb minőségű matracokra az általánosan, tehát a fogyasztók számára is köztudottan az elfogadott csere idő az hét év. A legnagyobb amerikai matracgyártók nem biztosítanak ennél hosszabb garanciális időt méregdrága matracaikra. Természetesen extrém kivételek vannak, mint pl a Vi_Spring akik élettartam garanciát vállalnak matracaikra. Több millió forintot azonban nem sokan engedhetnek meg maguknak egy matracért.
Vi-Spring szerkezet élettartam garanciával


A kilencvenes évek fogyasztói és értékesítési kutúra nélküli periódusában a gyártók elkezdték a garanciális időt növelni az azonnali piaci előnyök elérése érdekében, ami odáig vezetett, hogy a kereskedők is elfogadva az irracionális és nyilvánvalóan hamis garanciális idő növelését csak azoktól a gyártóktól vásároltak akik belementek a garanciális idő eszetlen növelésébe. Megdöbbentő módon ez a növekedés a folyamatosan romló minőséggel párhuzamosan történt. A multik által a piacra kényszerített eszement árversenyt csak és kizárólag a minőség tudatos és radikális rombolásával lehetett. Eljutottunk odáig az árversenyben, hogy nem csak a legrosszabb minőségű rugót tettük a matracba, hanem annak a felét is kifelejtettük a matracból. Természetesen ez azt jelentette, hogy az első éjszaka után a matrac botrányosan kezdett viselkedni tejesen alkalmatlan volt arra amiért megvásárolták.

Amerikában a matracok egyik fontos jellemzője a tartósság. Tartósság alatt ők nem azt értik mikor porlad el a matrac és leheli ki végleg lelkét, hanem azt meddig képes azt az alátámasztást és komfortot nyújtani amilyen az első éjszakán volt. Bizonyos matracoknál /nem kevésnél/ nálunk ez az időtartam hihetetlenül rövid. fantasztikusan lehet a habok keménységével játszani, amit a boltban a vásárló keménynek érez pár nap alatt elveszítheti feszességét, iszonyatosan felpuhulva a fekvőfelületen. 

Az amerikai piacon 7 év a maximális garancia


Az alapszabály: egy matrac átlagos élettartama maximum hét év.  Utána nem lesz higiénikus, tartását elveszíti és alkalmatlan lesz a megfelelő alátámasztásra. A tíz - tizenkét év garancia irracionáis. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy harminc ezer forintos matrac melyet minden éjszaka használnak, rendkívüli igénybevétel mellett tíz éven keresztül hibátlan marad. Nyilván erre rájött több nemzetközi multi tapasztalva a hihetetlen tömegű visszahozott matracot garanciális időn belül, a tényleges garanciát olyan rövid időre módosították amit az akciós matracuk kis szerencsével kibír, ez egy év maximum....de ez a kisbetűs rész.

A hirdetésekben Önök 15 illetve 25 év szavatosságot látnak. Ennyi a legtöbb fogyasztónak elég. Tizenötezer forint 25 év szavatossággal.....természetesen akár fél év garanciával. Ez tudatos vásárlók esetében akár üdvözítő is lehet, csak nem biztos, hogy ilyenek vagyunk.

Kibővített szavatosság a matracokra


15 vagy 25 éves szavatosságot kínálunk számos matracra:

Rugós matracok: 15 év szavatosság a PLUS kategóriában, 25 év szavatosság a GOLD kategóriában.
Habszivacs matracok: 25 év szavatosság a GOLD kategóriában.

A rugós matracok esetében a szavatosság a rugók gyártási és anyaghibáira vonatkozik.

A habszivacs matracok esetében azt biztosítja a szavatosság, hogy a habszivacs töltet nem veszíti el rugalmasságát a habszivacsnál normálisnak számító mértéken felül.


A fenti idézet az egyik legnagyobb kereskedelmi lánc hirdetése szó szerint. Ez lefordítva annyit jelent, ha a rugó eltűnik varázslatos módon vagy szétesik elkorrodálódik akkor kicserélik. A szivacs nem veszíti el rugalmasságát, akár száz év múlva is  érezni fogunk valamit. 

Hihetetlen számok....teljesen feleslegesen


Ha lenne képünk hozzá akár száz de akár százötven éves szavatosságot is adhatnánk matracainkra. Remélhetőleg egyre tudatosabbak lesznek a vásárlók és ki tudják választani a megfelelő szolgáltatást amit a pénzükért kapnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...