2013. szeptember 5., csütörtök

A memory habról őszintén

Az utóbbi években Magyarországon a legdinamikusabban fejlődő, legalábbis az értékesítési számok aspektusában a memory-foam más néven az emlékezőhab. Az emlékezőhab matracokhoz már viszonylag olcsón is hozzá lehet jutni, vékonyabb de akár már vastagabb memory-foam réteggel. Rendkívül jól értékesíthető nem csak kommunikálni lehet az előnyeit, de rendkívül látványos bemutatóval is kiegészíthető a prezentálás folyamata. 
A viszkoelasztikus habokat mindenhol összekapcsolják a NASA-val mely szerint a kutatásokat az űrhajózási technológia, az űrhajósokra ható elképesztő erőkből fakadó gerincsérülések csökkentésére fejlesztették ki illetve a repüléstechnikában az ülésekbe próbálták beépíteni. 

Ezért is hihetetlenül jó a nyomáselosztó képessége, gyakorlatilag minden kellemetlen nyomáspontot megszüntet.
Alapvetően a matracoknál ez igaz is. Amikor a NASA lehetővé tette kezdődött a kereskedelmi célú kifejlesztése melyben a TEMPUR elődje járt élen. Az elsődleges felhasználása az orvosi területen történt. A különböző orvosi segédeszközökön kívül, azoknál a betegeknél akik mozgásképtelenek voltak és keményebb fekvőfelületen voltak hosszabb időt kénytelenek eltölteni, bizonyos helyeken memory-foam párnázóra cserélték a legkényesebb alátámasztási pontokat, így a nyomás jelentős csökkentésével jelentős eredményeket értek el a felfekvések kialakulásának megakadályozásában. Természetesen ehhez az első generációs memory habok mellett a beteget gyakran kellett mozgatni, megfelelő levegőztetést biztosítva a test bizonyos pontjainak.

Most már a harmadik generációs haboknál járunk, nyitott cellaszerkezettel. 
Ez rá is világít az emlékezőhab egyik nagy gyengeségére, mégpedig a légáteresztőképesség problémakörének. A jelenleg kapható memory-foam matracok rendkívül rosszul lélegeznek. Ez gyakorlatilag a melegebb hónapokban a fekvési mikroklíma felmelegedését és páratartalmának jelentős növekedését jelenti. A mikrokörnyezet jelentős felmelegedése számos ember részére a pihenést lehetetlenné teszi, melege lesz izzadni fog a matracon. 

A másik probléma a hőmérsékletre lágyuló habnak az, hogy hőmérsékletre lágyul......A téli hónapokban még viszonylag feszesnek tűnő matracunk nyárra átalakul egy lágy puha hihetetlenül süppedős matraccá,  sok ember legnagyobb bosszúságára.

A másik amit figyelembe kell venni az emlékezőhab vásárlásánál, a hab kiválóan csökkenti a nyomást tökéletesen körülveszi a testet azáltal, hogy a test hőmérsékletére belágyul, ezáltal csökkenti a forgolódást a pozíciókeresést alvás közben, viszont amikor szeretnénk egy újabb pozíciót találni a további pihenéshez a matrac nem fog segíteni gyakran ki kell mászni az aktuális helyzetből közben azért felébred az ember. A másik, hátfájós vásárló esetén a pozícióváltást sokkal jobban segítő matracokkal ellentétben az átforduláshoz kénytelen a hátizmokat is használni ami ekkor komoly fájdalmat is okozhat.


Szakértők szerint a viszkoelasztikus habok 80 kg/m3 -től képesek az eredeti funkciójukat ellátni hosszú távon, alak és tulajdonságvesztés nélkül. Ezek azok a tömegsűrűségek ahol a memory-foam úgy viselkedik és érvényesíti azokat az előnyeit egészségügyi szempontból amire kifejlesztették. Természetesen ezen sűrűségű habok lélegzési mutatója is sokkal rosszabb mint a többi habé, illetve bármi másból készült matracoké, de legalább a nyomáselosztó képessége illetve az alátámasztása kiváló. 

Az igazi probléma hazánkban a Tempur kivételével senki nem használ 50 kg/m3- nél sűrűbb memory-foam habot. Ennek nyilván gazdasági okai vannak, a vásárlók többsége nem hajlandó sokkal többet áldozni rá és az érzés azért nagyon hasonló. Általánosan elfogadott szakértői nézet szerint az alacsonyabb tömegsűrűségű memory habok sokkal hamarabb veszítik el az alapvető hőmérsékletre lágyuló tulajdonságukat. Lélegezni illetve légáteresztő képességük is borzalmas.


Természetesen lehet a minőséget és az alvási komfortot jelentősen javítani úgy is, hogy a matrac gyártási technológiája során a lehető legminimálisabbra csökkenjen az alacsonyabb tömegsűrűségű memory foam habok negatív tulajdonsága. Ezeknél a matracoknál a hőmérsékletszabályozásra és az alátámasztó , a memory foam tartóhabjára különleges technológiai megoldások koncentrálnak. 
Ilyen  matrac a Relaxx Sensone mely kiválóan lélegzik speciális lélegzőcsatornái miatt, kizárva a túlmelegedés illetve a növekvő páratartalom lehetőségét. 


Természetesen jelennek meg a olyan új generációs viszkoelasztikus habok melyek már nem melegszenek és sokkal jobban lélegeznek. Ezekről hamarosan részletes technikai információk találhatók a www.gigamatrac.hu oldalon 

Összességében aki memory-foam matracot keres nem árt ha a fentieket is figyelembe veszi ha hosszú távra választ matracot magának, érdemes a kicsit magasabb árfekvésű vagy nagyobb tömegsűrűségűeket vagy a különleges technológiával készült memory foam matracokat választania a későbbi komoly csalódások és keserű éjszakák elkerülése érdekében....


Dóczi Péter





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...