2013. szeptember 17., kedd

Habrugó vs táskarugó

Vajon mennyiben térnek el a habrugós matracok a hagyományos zsákrugós matracoktól? A táska vagy zsákrugó egy olyan rugórendszer melyben az egymástól független, textíliába csomagolt fém rugótestek általában a középrésznél kapcsolódnak össze. A táskarugós rendszerek nagy előnye a magas pontrugalmasság, az egymástól független rugózási komfort és a kiváló formakövetés illetve alátámasztás, illetve a hangtalan rugózás biztosítása. Természetesen a szákrugós matracok, kényelmi komfortját tartósságát alapvetően határozza meg a zsákrugó minősége, mennyisége illetve az egyéb kiegészítő párnázórétegek összeállítása is.
A táskarugós rendszereknek vannak korlátai is. A legtöbb táskarugós rendszer, gyártástechnológiájából fakadóan homogén szerkezetű. Ez azt jelenti, hogy a táskarugó szerkezetű tartómag önmagában nem zónázott, adott területen azonos mennyiséget tartalmaz és karakterisztikájuk is azonos. Léteznek olyan zsákrugós magok melyek többzónásak, azonban ezek drágák illetve átmérőjükben állandók. Ezek azonban nem elterjedtek, a matracgyártók inkább a párnázórétegek változtatásával, érik el a különböző ergonómiai zónákat.
A zsákrugós matracok önmagukban kiváló matracok is lehetnek, például a rendkívül dinamikusan fejlődő és terjedő box-spring rendszerek kifejezetten erre épülnek.

Táskarugós matrac
Mivel a sok vásárló különböző okok miatt idegenkedik akár a szákrugós matracoktól is, különböző okok miatt értelemszerűnek tűnt az egyébként alapvetően jó tulajdonságokkal rendelkező zsákrugós rendszer tovább fejlesztése.
A svájci Rogga Swisstech-el közösen egy olyan alváskultúra kialakítása, melyben a zsákrugós rendszerek korlátai kiküszöbölhetőek.
Mik voltak ezek a korlátok. A táskarugós rendszerek alapja a fémrugó. Számtalan ember idegenkedik attól, hogy egy fémszerkezeten aludjon, egész egyszerűen azért mert tartanak attól, hogy összegyűjti és felerősíti a káros elektromos és mágneses hullámokat.és ez károsan hat az egészségükre. Szeretném megjegyezni erre semmilyen tudományosan alátámasztott bizonyíték nincsen, részkutatások léteznek Németországban és az Egyesült Államokban azonban ezeknek nincsenek jelen pillanatban elfogadott és bizonyítható eredményei. Természetesen nem biztos, hogy meghatározó távközlési cégeknek érdekében áll bármilyen empirikus kutatás finanszírozása illetve eredményeinek általános publikálása. Ki tudja. Alapvetően ezt az egyén meggyőződése és hite határozza meg, természetesen a habrugós rendszer erre kérdésre egyértelmű választ ad mivel semmilyen fémszármazék nem található a matracban.
A másik előnye a habrugós rendszernek, az eltérő sűrűségű, karakterisztikájű magasságú rendszer. A habrugós kialakítás képes a tartómag ergonómiai rendszerének tökéletes alakítására amely a matracok alátámasztási rendszerét nagyobb mértékben optimalizálja a test alátámasztása érdekében. A másik nagy előnye, a kényelmi komfort karakterisztikájának komplexebb és a teljes rendszerben történő változtatásának lehetősége. Ez gyakorlatban egész extrém keménységet illetve lágyságot  is eredményezhet a matrac egészében, melyet egy táskarugó mag a viszonylag szűk keménységi változója miatt rendkívül leszűkít. Ez azt jelenti, amennyiben valaki kemény zsákrugós matracot szeretne vásárolni viszonylag elfogadható áron, csak kényelmetlen a szűk párnázórétegben rendkívül kemény habbal készített matracot tud vásárolni, melyben elveszik a zsákrugó kimagasló formakövetése.
Ellentétben, a habrugó karakterisztikájának köszönhetően, egy viszonylag egyszerű habrugó rendszer is a megfelelő habokkal képes a kemény alátámasztásra amellett, hogy tökéletesen követi és támasztja alá a pihenő testet.
Swisstech Dinamic Balance 300 habrugós rendszerrel

A habrugós rendszer visszaadja azt az érzést melyet a rugós matracoktól megszoktunk, bármilyen áthullámzás nélkül. A képen látható ST Dinamic Balance matrac az egyik legmodernebb habrugós matrac jelenleg. Az alapkoncepciója a klasszikus box-spring elméletből származik, mely szerint az eltérő karakterisztikájú rugórendszerek együttműködése vezet az egyik legkényelmesebb és legtartósabb megoldáshoz. Az eltérő tömegsűrűségű és egymáson az autóiparban használt habokon keresztül kapcsolódó dupla habrugó rendszer tökéletesen támasztja alá a testet, kiválóan lélegzik illetve nem található benne semmilyen fém alkatrész.
Még egy érdekes adat: a habrugók vetemedési mutatója 5,4%-al jobb mint egy jó minőségű zsákrugóé. Ez azt jelenti, hogy a habrugós matracok élettartama meghaladhatja a kiváló minőségű zsákrugós matracok egyébként hosszú élettartamát.
Ami óriási előnye a habrugóknak az a végtelen variálhatósága. A habrugókat nem csak tömegsűrűségük, rugalmasságuk és keménységükkel lehet variálni, a speciális formavágásnak köszönhetően, azonos habokból készült eltérő formájú habrugók alátámasztási jellemzője lényegesen különböző lesz. Ezt a terheléses vizsgálatokkal igazolt állítást felismerve került kifejlesztésre a Swisstech Dinamic matrac. 
A matracban egyedülállóan ergonómiai zónák szerint változnak a különböző habrugók. A hosszú élettartamot és stabilitást biztosító rácsszerkezetbe helyezett eltérő jellemzőjű habrugók, pontosan követik és támasztják alá a testet.
Swisstech Dinamic matrac
Összefoglalva mind a habrugó mind a táskarugó kiváló rendszer, de aki nem szeretne fémrendszeren aludni, regenerálódni illetve pihenni annak tökéletes választás a Swisstech habrugós rendszereire épülő matraccsalád

Dóczi Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...