2013. szeptember 4., szerda

Rugós vagy rugómentes?

Vajon rugós vagy rugómentes....melyik a jobb? Valamelyik biztos, ki tudja. Egyetlen ember a vásárló az aki ezt el tudja dönteni. Akár rugós akár rugómentes a matrac lehet rossz és lehet jó is. Elsősorban hallomásból vagy valamilyen információ alapján az emberek általában eldöntik, hogy rugós vagy rugómentes matracot keresnek. Nagyon sokan határozott elképzeléssel rendelkeznek csak és kizárólag rugómentes matracot szeretnének. Ennek több oka is van. Az egyik a biomatracokhoz kapcsolódó kommunikáció, a másik a memory-foam matracok elterjedése illetve az ezt kiegészítő sokszor hiányos tájékoztatás, a 90-es és a  2000-es évek elején elterjedt akciós, hihetetlenül olcsó rugós matracok botrányos minőségéből eredő tapasztalatok illetve azok a félelmek, mely szerint a környezeti elektroszmogot a rugó rácsszerkezete felerősíti.
Rugós matrac
A habok mellett szól a fentiek tükrében, viszonylagos újdonság ereje, sokszor látszólag masszívabb szerkezet, az értékesítési pontokon a hideghab előnyös tulajdonságainak részletes tájékoztatása, illetve még kevesebb negatív tapasztalat. 

Szeretnék egy rövidebb tájékoztatást adni arról, melyek azok az országok ahol a habmatracok vannak többségben, alapvetően az alváskultúra ezekre épül. Ezek az országok Németorzág, Svájc és Ausztria. Természetesen ez meghatározó Európában, hiszen a legnagyobb piac az említett három országban létezik. A többi európai országban vegyes rugós és habmatracok értékesítése, azonban Angliában, Spanyolországban és a Skandináv térségben a rugós rendszerek az elterjedtek. Észak-Amerikában, és Kanadában az egyetlen jelentős piaci részesedéssel rendelkező habmatrac a Tempur, ezt azonban nem lehet összehasonlítani azokkal a habmatracokkal, akár memory matracokkal melyek megtalálhatók a piacon. Érdekes azonban megemlíteni, hogy a Tempur felvásárolta  a tavalyi évben a Sealys-t mely a legnagyobb gyártó volt Amerikában, természetesen a termékei nagy része szintén rugós matrac.
Tempur-pedic ágyrendszer

Tényleg annyira rosszak a rugós matracok? Természetesen nem. Ez látszik a fentebb említettekből is, azért a világ jelentős részén a habmatracok egyáltalán nem terjedtek el. Ez nyilván nem véletlen. Érdemes megemlíteni egy tényt ami nyilván véletlen, de a legnagyobb vegyipari kapacitásokkal rendelkező területeken kerültek Európában többségbe a habmatracok. Ez nem Magyarországra vonatkozik de nekünk másfajta kapacitásunk sincs, úgyhogy ez ebből a szempontból teljesen érdektelen. A habmatracok fejlődése és átalakulása azért szembetűnő.
Szinte az össze jelentős habmatracgyártó az utóbbi években mind kombinálta a habjait, valamilyen kiegészítő anyaggal, amely a rugószerkezetet próbálta vagy próbálja helyettesíteni. Akár ez lehet eltérő sűrűségű habrugó rendszer, vagy más anyagból készült rugórendszer. 
Habmatrac kiegészítő rugózattal
Ennek több oka is van de azt hiszem az egyik legfontosabb, a matrac meghatározóan sérülékeny pontjainak megerősítése illetve a habmatracok meglehetősen statikus alátámasztásának aktívabbá tétele. A kombinált habmatracok tartósak, kényelmesek és meglehetősen hibrid megoldásnak számítanak, hiszen egy kiváló minőségű rugós vagy táskarugós matrac felépítése is hasonló, egyedül az arányok mások.

Természetesen ezek a habmatracok tőlünk egy kicsit távolabb fejlődnek. Nálunk a habmatracok piaca meglehetősen rapszodikus képet mutat. Az egyszerű olcsó hideghabnak mondott matracok sima habból készülnek, hideghabbal még a raktárban sem találkozott. Technikailag meglehetősen egyszerű, funkcióban semmilyen matracok kaphatók többségében. Nagyon ritka az innovatív különlegesen jó habokból összeállított elérhető áru habmatrac matrac. Ilyen habmatrac család a Relaxx, illetve a Swisstech. Ezek a termékek megbízhatóak, a tájékoztatás szerinti habokkal készülnek és innovatívak. 

Relaxx Signum Dual Hard matrac








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...