2014. január 30., csütörtök

Miért használunk kemény matracokat?

Magyarországon élünk minden hiedelmünkkel tapasztalatunkkal és tudásunkkal. A hazai matracpiac erősen építkezik a német illetve a dél-európai alváskultúra elemeiből. Vajon miért alakult ez ki? Vajon milyen eltérő termékválaszték, szokások  alakítják a világ, nálunk ezen a területen akár évszázadnyi tapasztalati előnnyel is rendelkező országok alvási szokásait. 
Nagyon határozott elképzelésekkel fordulnak a hazai vásárlók a kemény matracok irányába. Az, hogy ez az elképzelés, igény, meggyőződés honnan alakult ki arra számos elképzelés közül talán a következő a legkézenfekvőbb. 


Helyes pozíció


Amikor a 90-es évek elején az akkor még angol tulajdonú Slumberland matracokkal megkezdődött az addig ismeretlen alvási rendszerek terjedése senkinek nem volt arról elképzelése milyen szempontok alapján válasszon matracot még arról sem volt semmilyen ismeretanyaga milyen fontos szerepet játszik életünkben az egészséges alvás. Kialakult fogyasztói kultúra hiányában, alváskutatási laboratóriumok és szakirodalom nélkül két dolog határozta meg a hazai alváskultúrához kialakuló sztereotípiákat. A piacra ráömlő multinacionális vállalatok akciós hulladéka, a versenybe beszálló gyártók és kereskedők minden racionális egészségügyi igényre fittyet hányó árcsökkentése és valami megfoghatatlan tájékoztatás számtalan orvostól  miszerint a kemény matrac a jó matrac. Minél keményebb annál jobb. Teret nyertek a biomatracoknak nevezett kőkemény, rendkívül jól értékesíthető matracok, melyeket természetesen a rendkívül fejlett alváskultúrával rendelkező országokban nem lehetett értékesíteni.


Vajon miért nem eladható Németországban, Svájcban vagy Ausztriában?

A Slumberland matracok végtelenített rugórendszere akkor sokkolóan újnak számított nálunk, hiszen még más jellegű matracok sem voltak kaphatók. Ez a rugórendszer fantasztikus kényelmet és rendkívül hosszú távú felhasználást tesz lehetővé napjainkban is keresik azok a vevők akik korábban vásároltak, és még most is kigödrösödés nélkül használhatóak. Ez a rugórendszer nem kapható jelenleg Magyarországon. Azonban valamit ezzel kapcsolatban 20 év távlatából meg kell jegyezni mert alapvetően befolyásolták az alváskultúra kialakulását. Mivel ez volt az első termék melyekkel a hazai fogyasztók nagy mennyiségben találkozhattak, ráadásul azzal a kiegészítéssel mely szerint Anglia egyik vezető márkájáról van szó elfogadták, hogy ez valószínűleg jó. Az igazság azonban az, hogy ezek a Slumberland matracok nem ugyanazok voltak. Egész egyszerűen azért, mivel az áruk így is elképesztően drága volt, azonban sem a Magyarországra telepített géppark sem az ára nem tette lehetővé ugyanazon alvásrendszerek gyártását mint ami Angliában volt. Egy elképesztően lebutított párnázóréteg nélküli matrac lett belőle, amely a rugórendszer sajátossága miatt keményre sikeredett, teljesen eltérően az eredeti közepesen kemény a test alakját tökéletesen követő és alátámasztó eredeti matrac helyett. 


Felül egy magyar gyártású alul egy eredeti Slumberland matrac

A fenti képeken látható különbség nem elhanyagolható. A következő ami történt, a piacra lépők a Cardo illetve a Rottex nyilvánvalóan a lebutított Slumberland kultúrájával lépett piacra hiszen az árakat ez alá illetve a multik által kínált botrányos minőségű termékek közé kellett alakítani. Mivel tényleges alvási kultúra nélkül senki nem tudta értelmezni a minőség és az árak rendszerét az egyetlen irányadó a "biztos a kemény a jó" és legolcsóbban érv volt. Ebbe a közegbe léptek be a biomatracok melyek ugyan az áraikat magasabbra helyezték azonban az úgynevezett kemény kultúrát tovább erősítette. A fejlődés során a 2000-es évek közepén pontosan a német nyelvterületek rugómentes alváskultúrájának adoptálása miatt megjelentek a habmatracok. A kemény habmatracok melyeket hideghab matracnak nevezünk. 
Érdekes az a fajta eltérés amely a német nyelvterületek és az angol nyelvterületek között de akár a déli, olasz, spanyol alváskultúra között megfigyelhető. Az elmúlt évtizedekben a német részen a rugómentes ténylegesen hideghab matracok és a latex /mára jelentősen csökkenő/ dominanciája jellemzett. Az összes többi területen a rugós kultúra abszolút piacvezető. A jellemző egyébként mindkét területre a nálunk sokkal puhább általános elterjedése.
A német nyelvterületeken elterjedt rugómentes kultúra alapvető oka, a hihetetlenül nagy vegyipari konszernek elképesztő kapacitása és jelenléte. A matracgyártók rendkívül ügyesen lovagolták meg az alapanyagok bőségét, sokszínűségét és relative olcsó és egyszerű előállítását. A már készen kapott magokat egy egyszerű huzatban valamilyen nagyon ügyesen felépített ideológiával ráömlesztették a piacokra a tradícionális rugós kultúrát teljesen kiszorítva.


Azt azonban nehéz nem észrevenni, hogy ezeken a területeken is lassan szivárog vissza a rugós matracok kultúrája, gyakran a tradícionális acél rugó helyett műanyaggal vagy egyéb más rugómegoldással helyettesítve. Azonban a legnagyobb mértékű növekedés ezeken a helyeken a box-spring ágyak területén van melyek kivétel nélkül a fém rugórendszerekre épülnek.
Visszatérve Magyarországra, a kemény habmatracokra természetesen ezek nem olyanok mint Németországban. Alapvető problémája /előnye/ a hideghaboknak, hogy sokkal lágyabbak és nagyobb sűrűségűek mint a hagyományos habok. Ez felveti rögtön a hazai igények ezzel teljesen ellentétes voltát, mivel a hideghabok nemcsak lágyabbak hanem sokkal drágábbak is ezeknél. Mivel a korábban vázolt okok miatt a piac nem tolerálja a magasabb árakat azonban szeretünk illúziókat vásárolni, ezért elhisszük, hogy hideghabot vásárolunk kemény hideghab matrac néven. Mint a már 200 ezret futott autó átállított órája miatt elhisszük, hogy jobbat vettünk mint amilyen valójában. 
Mint a fenti ábrán látszik sem a kemény sem a puha matrac nem a megfelelő pozícióban támasztja alá a gerincoszlopot. Matracvásárlás előtt, mivel ez egy hosszútávú és rendkívül fontos, mellesleg nem olcsó döntés érdemes komolyan utánanézni vajon mi az amit vásárolunk. Érdemes olvasni tájékozódni és próbálni próbálni és próbálni. És bizonyos esetekben igen, több pénzt rászánni hosszú távon biztos, hogy ez lesz az olcsóbb.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...