2014. január 30., csütörtök

Néhány gondolat matracvásárlás előtt

Ha matracvásárlás előtt áll érdemes néhány dolgot figyelembe vennie, és tisztában lenni azzal mi az amit ténylegesen vásárol. Ömlenek a hirdetések, leírások és hihetetlen akciók. Mindegyik matrac orthopéd, ergonómiailag a tökéletes alvásra tervezték, tökéletesen formakövető és gerinckímélő. Orvosi szakvéleményeket is találunk bizonyos típusokra természetesen melyek valamilyen tudományos szakmai ajánlásokat is tartalmaznak. 

Szeretném megjegyezni ma Magyarországon nincs olyan orvos, alváslaboratórium vagy bármi ami akár részt tudna venni a matracok fejlesztésében, vagy akár bármilyen sikeres nemzetközi referenciával rendelkezne. Tömören, nincs olyan szakember aki ma segítséget tudna nyújtani a hazai matracgyártóknak már a fejlesztés során ezért természetesen nem is így működik a matracfejlesztés itthon, hozzáteszem nyugat-európa tömeggyártásban előállított akciós matracainál sem. A rengeteg hangzatos leírás mögött nincs semmi. Léteznek nagyon komoly technikai fejlesztések, ügyes és innovatív vágástechnikák melyek alapvetően válaszokat adnak a legfontosabb problémákra.

Az alapvető probléma természetesen az, hogy nincs két egyforma ember. Akár testfelépítés akár súly alak vagy forma de az igények is alapvetően különböznek. Ezért természetesen nincs szubjektív ítélet szerinti jó illetve kiváló matrac.Fel lehet állítani objektív kategóriákat alapanyag szerint, vetemedés alaktartás illetve tartósság és egyéb objektív paraméterek alapján mérhető alapanyag jellemzők szerint. Ha összeállítunk egy matracot a lehető legjobb alapanyagokból az egyáltalán nem jelenti azt, hogy a vásárlók szubjektív szempontjai alapján az egy megfelelő matrac lesz, főleg nem általánosan kijelenthetően. 


A legfontosabb amit várhatunk egy matractól az, hogy megfelelően támassza alá a gerincoszlopot anélkül, hogy olyan nyomáspontok alakuljanak ki a helytelen pozíció miatt amely nem biztosítja a megfelelő vérkeringést és segít a gerincoszlopot a lehető legegyenesebb pozícióban megtámasztani.
Természetesen  általános súlyra és testfelépítésre léteznek olyan matracok amelyek nagyon komoly tesztelés és fejlesztés után kerülnek ki  a piacra. Németországban elképzelhetetlen, hogy egy drágább matrac mely tulajdonságai között szerepel az ideális alvási pozíció jelzés ne esett volna át egy elismert alvásszakértő laboratóriumi fejlesztési és mérési vizsgálatán, természetesen ezt jól láthatóan minden egyes darabon igazolva. Szintén a német nyelvterületeken mindennaposak a független objektív standardokon alapuló teszt vizsgálatok, melyek eredményeit nyilvánosságra hozzák. Ezeken a területeken a tudatos vásárlói kultúrában külön magazinok léteznek melyek semmi mást nem tartalmaznak, csak és kizárólag a különböző termékek pontos teszteredményeit. Ma Magyarországon nincs hasonló sőt ha valaki objektív módon mér valamit , nyilvánosságra sem lehet hozni a paramétereket.

Teszteredmény a terméken

A legtöbb matrac ami ma a kereskedésekben megtalálható vagy a multik kínálatában , óriásplakátokon vagy hirdetésekben akciós matracként megtalálható soha semmilyen ellenőrzési vagy tesztelési illetve fejlesztési szakaszon nem esett át. Soha egyetlen más szempont előállításuknál nem létezett mint a lehető legolcsóbb alapanyag  kiválasztása. Kerülhetnek bármennyibe semmilyen olyan igazolt tulajdonsággal nem rendelkeznek amely alkalmassá tenné őket az egészséges alvás legalább minimálisan elvárt tulajdonságaira.

Ma az országban hazai gyártásban kb öt olyan matrac létezik ami látott alváslaboratóriumot, tesztelték alvás közben és mérték objektív szempontok alapján. A többi száz soha semmit, csak megszületett valahol.
Két megközelítéssel lehet matracot fejleszteni az egyik az alapanyag a másik az egészséges alvás követelménye.
A hazai matracgyártók elsődlegesen az előbbi szempontok szerint építkeznek. Ész nélkül összedobálják össze amit találnak az üzemben azzal az elsődleges szemponttal, hogy kinézzenek valahogy és megfelelően olcsók legyenek. Ezek általában rendkívül hamar tönkre mennek, nem megfelelő alátámasztást biztosítanak stb

Vannak Magyarországon is nagyon komoly fejlesztések melyek elsődlegesen az ideális a lehető legáltalánosabban használható és ideális pozíciót nyújtó opciókra koncentrálnak. Nagyon komoly kutatások előzik meg az alapanyag kiválasztását és hosszú tesztelési folyamat amíg a matracok elérik végleges formájukat.
Ilyenek a nemzetközileg is sikeres Swisstech és Relaxx matracok. Érdemes fórumokon körülnézni és szakmai és gyakorlati visszajelzéseket tartalmazó leírásokból tájékozódni. 

Swisstech Dinamic matrac

Ezek a matracok nem sokkal drágábbak mint a hangosan kommunikált de semmilyen tudományos és gyakorlati tesztelésen soha részt nem vett matracok érdemes körülnézni és alaposan utána nézni érdemes e pár tízezer forinttal olcsóbban egy sokkal rosszabb hosszú távú egészségmegőrzésre teljesen alkalmatlan matracot megvenni vagy nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...