2014. április 18., péntek

Matracok Amerikában

Azt hiszem szakmai ártalom de bármerre is járok a világban megpróbálom a helyi matracértékesítéssel kapcsolatos helyeket végiglátogatni. A múlt héten New Yorkban volt szerencsém eltölteni pár napot, kíváncsi voltam van e valami eltérés azokhoz a területekhez képest amiket már korábban láttam. Gyakorlatilag semmi. 
Az amerikai alváskultúra teljesen eltér a hazánkban, de a kontinensen elterjedt szokásokhoz képest. 
Az európai alváskultúrában rendkívül elterjedtek a  hab, hideghab memory-foam matracok hihetetlen mennyiségben adnak el vákuummatracokat és vékony rugós és zsákrugós matracokat. Az utóbbi időben a legdinamikusabban fejlődő box-spring ágyrendszerek is eltérnek az amerikai rendszerektől inkább a skandináv vonalat követik. 
Amerikában a hasonló habmatracok piaci részesedése elképesztően alacsony. Lehet természetesen kapni alapvetően svájci vonalhoz tartozó hideghab matracokat, melyek azért Európa csúcsát képviselik elképesztően drágán. 


Érdekes azonban, hogy ezeket a matracokat rendkívül szűk réteg vásárolja. Számukra a hab Memory-foam-ot jelent és a legnagyobb részesedést a Tempur-pedic matrracok ágyrendszerek érik el. Természetesen más gyártók is hoznak forgalomba Memory -matracokat de nem közelítik meg a Tempur részesedését. Van azonban egy lényeges különbség Európa és Amerika között. Míg nálunk általánosan elfogadott az 50/kg/m3 tömegsűrűségű memory-foam ott 80/kg/m3 tömegsűrűségnél kezdődik egy matrac. Nem véletlenül. Az amerikai fogyasztó számára a matrac egy rugós/zsákrugós nagyméretű vastag matracnál kezdődik vagy egy Tempur-pedic memory-foam rendszerrel. A többi egész egyszerűen nem érdekli őket ami érthető egy általánosan elfogadott árszint mellett. Kiváló minőségű zsákrugó vagy hagyományos edzett rugórendszer, rengeteg párnázóréteggel és acélkeret megerősítéssel. A párnázóréteg nagysűrűségű hideghab szendvics szerkezet általában és ezek végtelen számú kombinációja. 

Annak ellenére, hogy ezekben a matracokban sokkal több alapanyag van mint a nálunk általában kapható rugós matracokban a garanciális idő maximum 7 év. Teljesen elfogadott, hogy ez az az időintervallum amikor ki kell cserélni a matracokat. Nálunk nem ritka a 10 12 év sokkal rosszabb minőségű matracokra is.

Az amerikai piac elképesztően nagy és óriási árbevételt generál. Négy meghatározó gyártó uralja a piacot / már csak három mivel a Sealy-t ami a legnagyobb volt a világon felvásárolta a Tempur hihetetlen méretű matracgyártó céget létrehozva/ a Sealy,Simmons, Serta és a Tempur. Természetesen a négy gyártó számtalan márkával rendelkezik melyekből a legismertebbek a saját márkás matracaikon kívül a Beautyrest, Stearns&Foster, Hampton&Rhodes....

Stearns & Foster Memory matrac

Az árszint érdekes és általánosan elfogadott. Egy nagyméretű matrac 1500 Usd-nél kezdődik de egy komolyabb rendszer akár a 4-7000 USD -t is elérheti.


Beautyrest alvásrendszer

Nem nehéz elképzelni, hogy a képen látható Beautyrest box-spring rendszer 6000 USD-nél indul viszont ezért ténylegesen garantált minőséget és tökéletes alátámasztást kapunk a rendszer teljes élettartamára vonatkozóan. 
Ami érdekes, a különböző városokban régiókban más más kereskedők a piacvezetők azonban gyakorlatilag a boltokon belül már nem lehet megkülönböztetni a termékekről vajon az Egyesült Államok melyik részén vagyunk, gyakorlatilag ugyan az a választék, az installáció minden. Viszonylag sok különböző üzletben voltam az elmúlt években ami megdöbbentő a hihetetlenül felkészült és udvarias értékesítő személyzet. 

Mattress Giant Florida

Sleepys Manhattan
Csak a külső tér el a belső ugyanaz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...