2014. október 30., csütörtök

Vákuummatracokról....

Manapság rengeteg vákuummataccal találkozni nem kizárólag csak a kereskedésekben, hanem otthoni vagy egyéb helyen szervezett termékbemutatókon is. Egy kicsit misztikusan. különleges minőségi kategóriaként tálalva sokan még mindig valamilyen külön jelentőséget tulajdonítanak a vákuum vagy tekercselt matracoknak. Különleges cellaszerkezet, speciális gerinctámasz és egyéb pozítív jellemzőket kapcsolnak hozzá.
A vákuum csomagolás semmi más mint a matracok helytakarékos szállítása érdekében kifejlesztett csomagolástechnika. Adott térfogatba bizonyos konstellációkban akár négyszer ötször annyi matrac fér mint a hagyományos csomagolású matracokból. 


Vákuum matrac
Vákuum csomagolás több fajtája is létezik. Akár az egyszerű lapra helyezett vákuumpréselés ami a matracokat nem tekercseli fel, még több helyet biztosít. Ez a szállítási vákuumozási forma elterjedt a Távol-Keleti áruszállítások esetében. Természetesen az ilyen vákuumeljárással elkészített és betárolt matracokkal a fogyasztó nem találkozik, mert így még akár kiváló minőségű zsákrugós matracok is szállíthatók, igaz alakvesztés nélkül nem sokáig tárolható így egy matrac. Ki gondolná, hogy egy méregdrága, zsákrugós matracot 2 cm-esre összepréselve szállítanak. 


A legtöbb tekercselt matraccal Magyarországon a habmatracokkal találkozhatunk. Ezek túlnyomó többsége olasz, lengyel illetve szlovák gyártmány, de magyarországi gyártók is készítenek így matracokat.  Ezek  a matracok  könnyen szállíthatók, kicsomagolás után pár órán belül visszanyerik eredeti alakjukat és teljes funkciói használhatóak a matracnak. 
Érdekes, hogy általában a telesen homogén szerkezetű matracokat csomagolják így be, noha elméletben nincs akadálya a ragasztott illetve speciális ergonómiai kialakítású, különböző habokból álló magasabb minőségű matracokat is vákuumcsomagolják. 

Semmilyen káros hatása nincs a zsákrugós illetve bonell matracok vákuumcsomagolásának, nyilván bizonyos megkötésekkel. A matracon nem lehet élkeret, oldaltámasz vagy keresztmerevítő és olyan párnázóréteggel kell rendelkeznie amely nem károsodik a vákuumcsomagolással. ne lepődjenek meg ha vákuumcsomagolt zsákrugós matraccal találkoznak.

Egy általánosan elterjedt vélemény szerint a kókusz merevítéses matracokat nem lehet vákuumcsomagolni. Alapvetően a nálunk nagyon leterjedt kókusz latex hab összeállítású matracokat nem is nagyon. Ennek több oka is van, ezek a kókuszmerevítő lapok nem bírják ki ezt a fajta terhelést és eltörnek.
 
Azonban léteznek olyan kókuszmerevítéses (Ez a rész kifejezetten Ly Tien Huy-úr figyelméért kiált) matracok melyeket gond nélkül lehet tekercselni. Itt a kókusz merevítő réteg nagy rugalmasságú latexált kókuszlap, kiváló rugalmasságával nem törik össze. 


Hilding tekercselt zsákrugós kókuszmerevítéses matrac

Összefoglalva, a vákuumcsomagolás, egy szállítási, csomagolási mód, mely kizárólag a helytakarékos kezelés illetve szállítás miatt került kifejlesztésre. A két alapvető igazság a tekercselt vákuummatracokkal kapcsolatban, sem a nagyon rossz minőséget sem a prémiumkategóriát nem lehet vákuumozottan tekercselni és hosszútávon tárolni és szállítani, azonban egy átlagos vagy jó minőségű matracot igen, függetlenül a belső szerkezetétől. A vákuumcsomagolásért plusz pénzt kérni, illetve fogyasztóként kifizetni nem érdemes és teljesen felesleges bármilyen hozzáadott értéket remélni önmagában a csomagolás miatt, az egyszeri és egyszerű hazaszállításon kívül


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...