2014. november 12., szerda

A hirtelen csecsemőhalál és a gyermekmatracok összefüggése (klinikai vizsgálat)

Egy klinikai kutatás melyet az elmúlt években végeztek az Egyesült Királyságban illetve Új-Zélandon, hogy a hirtelen bölcsőhalál szindróma (SIDS) összefüggésbe hozható a bölcső mikrokörnyezetében valamilyen fajta  mérgezéssel. 1988 ban egy angol kémikus aki a textíliák védelmére és anyagromlására specializálódótt  együtt dolgozott Peter Mitchellel, arra voltak kíváncsiak, hogy a különböző sátrak alapanyagaiban bekövetkező változások során mi történik, illetve a korai elöregedésüket, hogyan tudnák megakadályozni. A vizsgálat során jutott a brit kémikus tudomására az a tény, hogy a számtalan felhasználásra készülő sátrakhoz előállított alapanyagokhoz adott különböző vegyületek kerülnek felhasználásra a csecsemő matracokhoz készült más típusú szövetekben is. A kémikus kijelentette, hogy ezeket a vegyületeket nagyon egyszerűen ideggázzá lehet alakítani. A két kutató ezen ismeret birtokában kíváncsi lett arra, létezhet-e valamilyen összefüggés a gyermekmatracok huzatanyaga és a hirtelen bölcsőhalál (SIDS) között. A klinikai vizsgálat melyet Richardson vezetett azonnal elkezdődött.

A három vizsgált anyag a kén, az arzén és az antimon volt. A ként a textilgyártásban a szövetek tartóssága miatt a kikészítésben használják. Gyakran előfordul, hogy a hibás kéntartalom miatt a szövetek merevebbek lesznek és a tű azonnal "elrepeszti" a felületet. Az arzént a textil festéséhez használják, az antimont pedig a szövetek égésgátolt tulajdonságához. Richardson kutatásai során hamar bebizonyította, hogy egy a háztartásokban gyakran előforduló gombaféle a Scopulariopsis brevicaulis nagyon gyorsan megtelepszik a csecsemő matracok felületén a baba nyálából, izzadságából és egyéb nedvekből. Amint ez a gombaféle megtelepszik a matrac felületén azonnal elkezdi feldolgozni az említett három összetevőt . Ennek az eredményeképp három toxikus gáz termelése indul el az egyik a foszfin a másik az arzén-hidrogén a harmadik pedig a stibin. Mind a három természetesen rendkívül veszélyes, a csecsemőkre pedig fokozottan.

Az 1990-es évek elején Richardson megszerezte több mint 200 SIDS csecsemő matracát (hab, rugós, latex ) és részletesen megvizsgálta azokat és a következő eredmények születtek:

-  mindegyik matrac felülete fertőzött volt Scopulariopsis brevicaulis gomba organizmusaival és spóráival
-   minden matrac tartalmazta a fenti három összetevő legalább egyikét
-  mindegyik matrac mérhetően bocsátotta ki  a fenti három gáz valamelyikét mikor testhőmérsékletre melegítette.

Ugyanekkor Richardson több csecsemő vérét tesztelte és mindegyikben megtalálta az antimon nyomait ráadásul magas koncentrációban. A kémikus felfedezte, hogy a matracok 95% -án már korábban altattak csecsemőt, ezeket már a második generáció használta.

Ugyanebben az időben Új -Zélandon is elvégezték ugyanezeket a vizsgálatokat és megkérdőjelezték ezen anyagok létjogosultságát a gyerekmatracok gyártásában. Létrehoztak egy olyan szabványt amely alapján a gyermekmatracokat gyárthatják (Cotlife 2000). Ez a szabvány meghatározza egy olyan anyag használatát az alvófelületen mely áthatolhatatlan a gázok számára illetve javasolja a pamut borítóanyagok használatát. 1996 óta több mint 100 000 db matracot értékesítettek mely megfelel ezen előírásoknak és nem jelentettek egyetlen SIDS esetet sem ezeken a termékeken az országban azóta.

Sok helyen lehet a hirtelen csecsemőhalálról olvasni, de jelen pillanatban nincs megfelelő magyarázat. Ez a fajta kutatás magyarázatot adhat a következő kérdésekre:

Miért nem mutatnak tüneteket az SIDS áldozatai?

A halálos adag ideggáz nem betegíti meg őket. A kutatások igazolták, hogy az SIDS csecsemők neurokémiai vizsgálata hasonló eredményeket mutatott  mint az ideggáz áldozatainak vizsgálati eredményei.

Miért magasabb a kockázat közvetlenül betegség vagy oltás után?

A magasabb testhőmérséklet emeli az ágy mikroklímájának hőmérsékletét. Ez a hőmérséklet növekedés tízszeresére is növelheti a gáztermelés mennyiségét.

Miért van nagyobb esélye a korábban már más csecsemők által használt matracon?

Mert azok a matracok melyeket már hosszabb ideje használnak nagyobb mennyiségben fertőzöttek a gombával.

Miért gyakoribb az SIDS a téli hónapokban?

A csukott ablakok mellett gyengébb a ventilláció illetve a csecsemők vastagabb takarókban alaposabban vannak betakarva, növelve a gázkoncentrációt a mikrokörnyezetben

Miért nagyobb a kockázat a hason alvó csecsemők esetében?

A stibin gáz nehéz és a koncentrációja magasabb a matrac felületéhez nagyon közel. A csecsemő nagyobb dózisban közvetlen lélegzi be ezért könnyebben eléri a már végzetes dózist.

Miért vannak a fiú csecsemők nagyobb kockázatnak kitéve?

A fiúk metabolitikus rátája magasabb mint a lányoké ezért a testhőmérsékletük is magasabb mint a lányoké. A magasabb hőmérséklet pedig gyorsítja és növeli a fent említett folyamatokat.

Miért fordul elő SIDS ha a csecsemő a felnőttekkel alszik?

A felnőtt matracok is tartalmazzák a fenti alapanyagokat azonban a felnőttekre nem ugyanazok a mennyiségek veszélyesek mint a csecsemőkre.

Miért volt az 1950-es évek előtt az SIDS sokkal ritkább?

1950-előtt az ártalmas alapanyagokat nem adták hozzá a matrac alkotóelemeihez. A háború utáni technológiai fejlődés tette lehetővé, hogy a ként állapotstabilizálásra, az arzént festék és anyagmegőrzésre illetve az antimont égésgátolt tulajdonságok kialakítására használják fel. Az 1950-es évek előtt a matrac huzatának tisztítására az emberek szappant , mosószappant használtak. A mosószappan tartalmazott nitrogént és ként, melyekkel a gombák táplálkoztak és a megfelelő koncentráció esetén előfordulhattak végzetes esetek. 

Bizonyos országokban miért nincs vagy nem szignifikáns az  SIDS?

Japán az egyik legfejlettebb ország de ott az egyik legalacsonyabb az SIDS aránya. Az ok a tradícionális matrachuzatok használata, kezeletlen pamut általában. Az érdekes az, hogy a modern alapanyagok megjelenésével elkezdett nőni a statisztika. Oroszországban sem nagyon fordul elő, ott viszont  gumi lepedővel takarják le általánosan elterjedt szokás szerint a matracokat.

A COT2000 specifikáció a következőket javasolja:

- takarjuk le a matrac minden oldalát polyethylen lepedővel amely legalább 0,5 mm vastag illetve nem tartalmaz, ként, arzént és antimont. hagyjunk pár rést szabadon a matrac alján. hogy a gáz távozni tudjon. 
- használjon tiszta pamut takaró borítást a matracon, illetve a fenti felületet körbevéve.
- használjon pamut takarót és párnát 
- a huzat tisztításakor ne használjon csak természetes összetevőkből álló tisztítószert. 


Természetesen a fenti kutatás eredményeinek ismertetése nem válasz az SIDS-re. Azonban lehet egy olyan szempont mellyel a kockázatokat csökkenteni lehet. A fenti teória alátámasztására egy táblázat 2011 Anglia:



Ez a táblázat a több gyermek által használt matrac kockázatát mutatja be az angliai esetszámokkal.
Létezik egy az Új-Zéland egészségügyi minisztériuma által publikált jelentés, miután 1995-ben elindult a gyermekmatracok borításának megváltoztatására kitűzött kampány. A hivatalos adatok szerint 235 000 matrac került forgalomba 2012-ig ezeken egyetlen egy SIDS eset jelentésére nem került sor. Ugyanebben az időben a szokásos alapanyagokat használó matracokon 1050 esetet regisztráltak. A COT2000 szabvány ajánlásainak bevezetése óta az SIDS esetek száma 80%-al csökkent az országban. 

Még egyszer nem állítom, hogy ez az oka az SIDS nek vagy bármilyen kapcsolatban is lenne vele. Azonban nincsenek hivatalos válaszok a hirtelen csecsemőhalálra, de mint szülő nyilván az élet egy szakaszában ez a kérdés aggodalomra adhat okot. A fenti kutatási adatokat áttanulmányozva és meggyőződve a klinikai hátteréről azonban lehet érdemes elgondolkodni rajta és talán kizárni azt a minimális kockázati lehetőséget amit felvet ha esetleg tényleg igaz.

Azt mindenkinek tudnia kell azonban aki gyermekmatracot kíván vásárolni, hogy Magyarországon gyakorlatilag az összes matrachuzat legalább kettőt tartalmaz a fenti anyagok közül. Senkinek ne legyen az az illúziója, hogy az antibakteriális, atkamentes mosható antiallergén stb jelzéssel eladott huzatok nem tartalmazzák a fentieket. Továbbmegyek amiért nyilván a matracgyártók megköveznek a mai matrachuzatok 90% műszálas, akár gyermek akár felnőttekről van szó.  Amire azt mondják pamut az is az esetek többségében műszál. De szeretném jelezni, hogy a pamut huzatok is tartalmaznak arzént és ként az esetek többségében. Ne gondolja senki, hogy amikor a nagy neves gyermekáruházak vagy üzletláncok 15 Euro beszerzési áron szeretnének gyermekmatracot vásárolni, bármelyik gyártó egy pillanatig is gondolkozik azon, hogy talán olyan alapanyagból gyártson ami egészséges és biztonságos környezetet garantál a csecsemőknek. A kereskedők szintén nem foglalkoznak semmi ilyennel. A ma kapható gyermekmatracok nagy többsége bármi is van ráírva a fenti kritériumnak nem felelnek meg.

Kérem amennyiben valaki sokkal részletesebb eredményekre kíváncsi és mélyebb információkat szeretne kapni a fenti kutatási eredményről jelezze nyugodtan.

forrás: 
1.     New Zealand Minister of Health: May 18, 2001.
2.     Rajs, J., Hammarquiest, F. (1998). Sudden infant death in Sweden. Acta Paediatr Scand. 77:812-820.
3.     Richardson, B.A. (1990). Cot mattress biodeterioration and SIDS. Lancet 335:670.
4.     Richardson, B.A. (1994). Sudden infant death syndrome: A possible primary cause. J Forensic Science Society. 34: 199-204.

Dóczi Péter




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...