2014. november 11., kedd

A matrac keménységének hatása krónikus deréktáji fájdalmak esetén.

Általánosan elterjedt nézet és hiedelem szerint a kemény matracok kifejezetten jó hatással vannak a hát alsó része vagy a deréktáji fájdalmakra annak ellenére, hogy erre bármilyen bizonyíték is lenne. A nyilvánvaló igazolás hiánya ellenére számtalan vásárló keres fel bennünket azzal, hogy minél keményebb matracot ajánljunk neki mivel kezelőorvosa azt javasolta. Természetesen mi oka lenne bárkinek is kételkedni tapasztalt és bölcs orthopéd orvosa,vagy gyógytornásza javaslatában. 
Talán a következő vizsgálat egy kicsit árnyalja ezt a képet. Kezembe került egy pár évvel ezelőtt elvégzett klinikai vizsgálat részletes leírása, melyben azt vizsgálták, krónikus de nem pontosan diagnosztizált deréktáji fájdalmakkal küzdő emberekre a keményebb vagy a közepesen kemény matracrendszerek vannak jobb hatással. A vizsgálatot Spanyolországban végezték, több egyetemi klinika részvételével. 
A vizsgálat rendkívül részletes és széleskörű volt, kérem engedjék meg, hogy lényegesen rövidítve közreadjam az eredményeket. 

A vizsgálat módszere a következő volt: Véletlenszerűen kiválasztott még pontosan nem diagnosztizált, krónikus deréktáji fájdalomról panaszkodó felnőtteket (313 férfi és nő) választottak ki. Mindegyikük krónikus deréktáji fájdalommal rendelkezett mind amikor feküdt mind amikor fel kellet kelni az ágyból. A matracok keménységét az európai szabványügyi előírások matracok keménységére vonatkozó előírásai alapján határozták meg. A vizsgálat 90 napig tartott a fókusza pedig a fájdalomérzet változására koncentrálódott.

Az eredmény pedig azt mutatta, hogy a közepesen kemény matracon fekvő emberek fájdalomérzete jobban csökkent mint a kemény matracon fekvőké, és ugyanígy változott a napközbeni és a felkelés közbeni fájdalomérzet is. A statisztikák alapján a 300 résztvevő esetén  kb 180 embernek csökkentek a fájdalmai mind a három vizsgát tevékenység közben. A félkemény matracon fekvők közül 100  an érezték a tevékenységi csoporton belüli javulás jeleit, kemény matracnál ugyanez 80 volt. Hasonlóak az arányok a napközbeni fájdalom alakulásában és a felkeléshez kapcsolódó fájdalmak esetén is.

Hasonló eredmények születtek azok között is akiknél a fájdalom nem csökkent illetve szűnt meg a vizsgált csoportban. A kemény matracot használók között a fájdalom intenzitása nőtt mint a félkemény matracot használók körében. A kísérlet során kizártak kb 50 résztvevőt mert vagy ők hagyták abban valamilyen ok miatt vagy elkezdték gyógyszeres kezelésüket.

Ami kiderül a számokból az alapvetően az, hogy a matrac és ágyrendszer cseréjével,  hozzávetőlegesen a vizsgált személyek 60 % -nál jelentős javulás állt be, teljesen mindegy, hogy az kemény vagy félkemény matrac volt. A kísérlet végéig résztvevő szereplők egyike sem kapott fájdalomcsillapítót illetve gyulladáscsökkentőt.

A kísérletet a következő klinikák végezték el egy közös projekt keretében Hospital Ramón y Cajal, Madrid; Service of Neurosurgery, Hospital de la Zarzuela, Madrid
(J G Martín-Rodríguez MD); Service of Trauma, Clínica de la Luz,
Madrid (M Sánchez-Vera MD); Service of Neurosurgery, Hospital
Clínic, University of Barcelona, Barcelona (E Ferrer PhD);
Department of Anatomy, University of Barcelona, Barcelona
(D Ruano PhD); and Service of Trauma, Clínica CEMTRO, Madrid

Összefoglalva amennyiben derékfájást tapasztal éjszaka, vagy felkelés közben elsődlegesen érdemes az ágyrendszert kicserélni. Ezen belül a kutatás eredménye szerint érdemesebb talán a közepesen kemény fekvőfelülettel rendelkező alátámasztást választania. A tapasztalatok szerint önmagában egy új matrac. alvási rendszer közel 60% -os valószínűséggel enyhíthet a korábban vázolt panaszokon, anélkül, hogy orvoshoz kellene fordulni vagy gyógyszereket kellene szednie.

Amennyiben valakit érdekel a kutatás sokkal részletesebb kivonata kérem írjon, örömmel eljuttatom számára.

Dóczi Péter 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...