2015. február 12., csütörtök

Matracvásárlás előtt

Számtalan modell és hihetetlen mennyiségű információ között gyakran kerülünk abba a kellemetlen helyzetbe, hogy a végén nehéz kiválasztani a számunkra ideális matracot. Megpróbálom összegyűjteni nagyon röviden azokat az információkat melyek segíthetnek abban, hogy elkerülje az esetleges hibás döntéseket. A következők talán itinerként szolgálhatnak abban mit vegyen figyelembe döntése kialakításában.

Matrac keménysége:

Kemény matrac: A kemény matracok első pillanatban, hasonlóan amikor lefekszik a földre kellemesnek tűnhetnek, azonban folyamatos használatkor, gyakrabban változtat pozíciót, oldal és hasonfekvéskor nem ideális alátámasztást nyújt és gyakran a vérkeringést akadályozva, különböző testrészeknél zsibbadó és kellemetlen érzést okozhatnak.

Közepesen kemény matrac: Klinikai kutatások szerint, statisztikailag ez bizonyul általában a legideálisabbnak alátámasztás szempontjából

Puha matrac: Magyarországi alvási szokásokat figyelembe véve ezt a típust a vásárlók minimális százaléka érzi megfelelőnek.

A matrac keménységének klinikai vizsgálati eredménye korábbi cikkünkben részletesen is megtalálható. A matrac alátámasztásának kiválasztásakor mindig vegye figyelembe testsúlyát!

Matrac vastagsága:

A matrac vastagságát vegye figyelembe, milyen ágykeretben fogja használni, milyen ágyrácsot használ, szintén legyen tekintettel testsúlyára (minél nagyobb a testsúlya annál vastagabb matracot válasszon) Nem általános szabály és rendkívül leegyszerűsítve, minél vastagabb egy matrac annál több benne az alapanyag  ergo valószínűleg annál lassabban megy tönkre. Ha Ön kemény matracot választ törekedjen a vastagabb matracok kiválasztására.

Mosható vagy fix huzat:

Értelemszerűen a levehető huzatot ki tudja mosni a fixet nem. vegye azonban figyelembe a huzat levétele mosása szárítása és visszahelyezése nem mindig a legegyszerűbb folyamat. Ha önnek ez  nem a legfontosabb szempont akkor ne zárjon ki fix (nem levehető huzatú) matracot sem,, egy olcsó matracvédővel nem csak megvédheti a matracot hanem sokkal egyszerűbbé válik a matrac higiéniai komfortjának megőrzése.

Bonell rugós matrac: 

Sokan idegenkednek tőle, de semmi probléma ezekkel a rendszerekkel. Ha ezt a típust választja a következőkre figyeljen: A bonell rugó rendszer nem működik hosszútávon vékony párnázóréteggel. Próbálja meg elkerülni azokat a bonell matracokat melyek párnázórétege 1-2 cm hab. Villámgyorsan érezni fogja a rugókat. Vegye figyelembe, hogy a legtöbb bonell rugós matrac ragasztott oldalhabos, alacsony a párnázóréteggel a fekvőfelületen, ezért nagyobb terhelést nem képes elviselni és rendkívül hamar kivétel nélkül tönkre megy. Ha jó, tartós bonell rugós matracot keres, próbáljon élkeretest venni, vagy magasabbat vastag párnázóréteggel és legalább 2,.2 átmérőjű acélból készültet. 
Szabály: Olcsó bonell matracot ne vegyen mert alkalmatlan az alátámasztásra, csak és kizárólag rendkívül alacsony terhelés esetén használható hosszabb távon

Zsákrugós rendszer

A zsákrugós rendszerek modernebbek a bonellnél, azonban a következőket vegye figyelembe: Általános szabály, minél magasabb és nagyobb átmérőjű egy zsákrugó annál olcsóbb. Ez nyilván nem a jobb minőséget jelenti. Másik szabály : minél több az adott négyzetméterre jutó zsákrugók száma annál jobb a terheléselosztása és a formakövetése. Zsákrugós matracból próbáljon minél vastagabb párnázóréteggel ellátott és nagyobb számú illetve alacsonyabb méretű zsákrugókkal gyártott matracot kiválasztani. Ha még fémkerete is van a zsákrugóknak biztos lehet benne, hogy tartós rendszert választott

Memory-foam matracok

Számtalan leírás található a memory-foam matracokról, Tudnia kell: a memory-foam hőmérsékletre változik. vegye figyelembe minél melegebb van annál puhább lesz. A változás nagyon nagy mértékben észrevehető. A másik fontos információ: ha Ön nem bírja a nagyobb hőmérsékletet akkor vegye figyelembe azt, hogy a memory-foam viszonylag gyenge légáteresztő képessége miatt meleg. Ez nyilván a hideg téli hónapokban nem rossz, azonban az év nagy részében aki nem szereti az ágyban a meleget inkább idegesítő és rendkívül kényelmetlen. Még egy: 50/kg m3 alatt a memory foam anyagszerkezetéből következően sokkal gyorsabban puhul fel, kevésbé támaszt alá. Lehetőleg kerülje el az 50 kg/m3 alacsonyabb sűrűségű memory habokat. Amennyiben érzékeny a magasabb hőmérsékletre keressen nagy tömegsűrűségű nyitott cellaszerkezetú vagy stancolt memory foam matracokat, vagy Visco-cool habot. Ne feledje: az alacsony tömegsűrűségű nyitott cellaszerkezetű memory-foam sokkal puhább és jobban lágyul mint  a hasonló zárt cellaszerkezetű.

Hab matracok

Vegye figyelembe, hogy hideghab matracokba Magyarországon a lehető legritkább esetekben fog belefutni, bárki is állítja ennek ellenkezőjét. A haboknál koncentráljon a garanciális időkre minden esetben. Tudnia kell, hogy a normál habok ( a kapható matracok 90% ilyen) minden esetben 4-5 % -ot a használatba vétel után azonnal felpuhulnak, főleg ott ahol a legnagyobb terhelést kapják. (derék rész). Ha olcsóbb habmatracot vásárol (ezt is hideghabnak mondják) ne felejtse el, hogy a magasabb testsúlyt egyáltalán nem tolerálják és az alakvesztés radikálisabb lesz az 5 %-nál. Hab matracokból amennyiben tartósat szeretne érdemesebb a technikailag fejlettebbeket, minimum 10 éves garanciális idővel rendelkezőket választani. 

Kókusz matracok

A kókusz matracról számtalan leírás található pro és kontra. Akkor érdemes ezt a típust választani, ha egy nagyon statikus és egyáltalán nem alkalmazkodó matracot szeretne vásárolni mert Ön ezt az alátámasztást szereti. Vegye figyelembe, hogy ezt a típust fejlett alváskultúrájú országok egyáltalán vagy rendkívül elenyésző mértékben használják. Ez nyilván nem véletlen.


Direkt marketing vásárlói klubok

Meneküljön és soha ne vásároljon elsőre ott. Minden náluk kapható matrac kivétel nélkül megtalálható kereskedésekben sokkal de sokkal olcsóbban. Sőt töredék áron messze jobb matracokat talál bárhol. Óvakodjon tőlük mint a tűztől.

Vákuummatracok

Itt egyedül arra kell odafigyelni, ha a matrac megfelelő, hogy a kereskedésben ne álljon a tárolási időn túl mert a matrac sérülhet. ez azt jelenti lehetőleg ne vásároljon rendkívül akciós vákuummatracot.

Tömören ennyit szerettem volna összefoglalni, ha ezeket az apróságokat figyelembe veszi nagy valószínűséggel kisebb eséllyel nyúl mellé a matraca kiválasztásánál. Amennyiben bármilyen részletesebb kérdése van, nyugodtan jelezze örömmel válaszolok rá


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...