2016. május 6., péntek

49 perc? Miattad természetesen....

Egy most megjelent tanulmány szerint az együtt alvó párok esetében az egyikük átlagosan 49 perccel kevesebbet alszik a párja miatt. Egy pár 20 év alatt hozzávtőlegesen 50 000 órát alszik együtt. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ez egy kiegyensúlyozott és nyugodt pihenést jelent. A horkolás, az állandó pozícióváltás a különböző ideális hőmérsékleti különbségek miatti nyugtalan alvás gyakran zavarja a mellettünk fekvő ember kiegyensúlyozott regenerálódását.


Átlagosan 49 percet veszítünk párunk miatt éjszakánként

A matracgyártók számtalan modellt terveznek a különböző alvási igényeknek megfelelően. Azonban a matracok és az ágyak többsége nem különböző oldalakkal készülnek, illetve azok amelykben ezek eltérnek a különbség oly csekély a gyártástechnológiának köszönhetően, hogy messze nem felelnek meg az elvárásoknak. A tapasztalatok szerint attól a  ritka és rendkívül szerencsés körülménytől eltekintve amikor mind a két embernek tökéletesen azonosak az alvási szokásai, az egyikük kompromisszumot kötve feladja saját elvárásainak az alapjait. Ez természetesen ahhoz vezet, hogy a pár egyik fele, sokkal gyakrabban vált majd pozíciót megzavarva a másik nyugodt pihenését. 

Mi történik akkor ha valaki botrányosan horkol és háton szeret aludni a másik pedig hason. Mi történik akkor ha valaki a kemény felületet szereti a másik pedig a lágyat. Vagy esetleg abban az esetben ha valaki száraz hideg környezetben szeret aludni a párja pedig a melegebbet kedveli. Vagy mi van akkor ha az egyik az ágy szélét preferálja  amásik pedig a közepét.


Rettenetes ha valakit zavar a horkolás

Számtalan változatot lehetne sorolni mi zavarhatja a másikat és miért nem biztos, hogy az ilyen pároknak ugyanaz a matrac ideális lenne. Érdemes ilyenkor elgondolkozni azon milyen megoldásokkal lehetne az egyedi problémákra választ adni és jelentősen javítani a pihenés minőségét mind a kettő esetében, hiszen nyilván ha valaki nem alszik jól előbb utóbb ez zavarni fogja a másikat és a feszültség a nappalokra is kiterjedhet ami hosszú távon akár a párkapcsolat rovására is mehet.
A legegyszerűbb megoldás nyilván az ha külön szobába költöznek a párok. Ez nem tűnik a legjobb megoldásnak, természetesn azért van más is.

Abban az esetben ha már megvan a matrac és a párja sokszor változtat pozíciót, keresi a helyét érdemes egy fedőmatracon elgondolkozni. Persze ha csak az egyik oldalra helyezzük el akkor az magasabb lesz, de lehet ez az optimális megoldás hosszú távon. Matrac ágy vásárlás előtt sokkal egyszerűbb olyan megoldást választani ami mind a kettőnknek megfelel. Akár érdemes elgondolkodni azon az eretnek felvetésen, hogy nem nagyméretű matracot vásárolnak hanem mindenki kiválasztja a számára legmegfelelőbbet. Ma már nagyon egyszerű megoldás létezik a két matrac közötti minimális rész áthidalására ami miatt észre sem lehet venni. Rendkívül optimális (azonban nem olcsó) megoldás az oldalanként egyedi pozícióba állítható ágy. 


Állítható független megoldás
Az állítható ágyakkal, matracokkal nem csak az egymástól teljesen független fekvőfelület biztosítható, hanem jelentősen csökkentheti a horkolást hiszen olyan alvási pozíciót lehet beállítani amitől a horkolás megszűnhet teljesen.

Mivel a tanulmányok azt mutatják a párunk miatt éjjelente hozzávetőlegesen 49 percet veszítünk amiatt mert a párunk vagy saját magunk kényelmetlenül alszunk tényleg érdemes elgondolkodni azon, hogy érdemes mindenkinek a saját alvási igényeinek megfelelő matracot és ágyat választani. Ez hosszú távon sokkal jobban hozzájárul az ideális párkapcsolathoz mint az azonnali kompromisszum és önfeláldozás hamiskás mosollyal az arcon.....jelezve: "mennyire szeretlek drágám még ezt is megteszem érted...." Vajon a folyamatosan elvesztegetett 49 percet éjszakánként mikor kapjuk vissza párunktól?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...