2018. november 22., csütörtök

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egyáltalán mikor fektessük le őket?

Erre mondhatnánk, hogy ahány ország, annyi szokás. Ami tény, hogy a különböző kultúrák különböző alvási szokásokat vettek fel. 
Sokan azt gondolják, hogy az alvási szokások világszerte nagyon hasonlóak. Pedig épp ellenkezőleg, nagyon eltérő alváskultúrákkal találkozhatunk a világ különböző pontjain. 

Ebből szeretnénk bemutatni a Távol Kelet legnagyobb országa Kína alváskultúrájának legjellemzőbb szokásait




Néha fáradtan ébredünk és számolgatjuk az órát, hogy mennyit is aludtunk? Általában ez az egész napunkat meghatározza. 

Ekkor gondoljunk bele, és talán jobban is fogjuk magunkat érzeni, hogy vannak országok, ahol az átlagos alvásidő akár egy-két órával is kevesebb, mint nálunk. Kelet-Ázsiában átlagosan az emberek jóval kevesebbet alszanak éjszaka, mint a világ más pontjain, ezért ne csodálkozzunk, ha például Japánban valaki rádől a vállunkra és szunyókál egyet rajta a következő állomásig. (Japánban elég érdekes alvási szokás alakult ki, ezt következő alkalommal részletezzük)




Na de nézzük Kínát.

Mivel éjszaka kevesebbet alszanak, ebéd után 15-30 percet szisztával töltenek. Ami nagyon hasznosnak bizonyul, mivel szakértők szerint a délutáni pihenés kreatívabbá és koncentráltabbá tesz. Egyes kutatások szerint az egészségre és akár a hosszú életre is jótékony hatással van.

Az ázsiai országokban a gyerekek és a babák altatási szokásai is sokban eltérnek. Általában este később fekszenek a gyerekek, 10-11 körül. A szülők munka után szeretnek a gyerekekkel több időt eltölteni, így az esti órákat a családi idő megteremtésére fordítják. Ezáltal a lefekvési idő is sokkal rugalmasabb és kevésbé fix idő. Ehhez igazodva a délutáni pihenést is rugalmasabban kezelik. 


Persze ez megtehető náluk, mivel sok helyen a nagyszülők is besegítenek, így nem okoz problémát, ha a gyermek reggel tovább alszik.

A gyerekek és a szülők akár több éven át ugyanazt az ágyat élvezik. A csecsemők a szüleikkel alszanak, míg a kisgyermekek a szülői ágy közelében. 



A kínaiak nagyon ügyelnek az ágy tisztaságára. Szeretnek tisztán ágyba menni, és az ágyukat is tisztán tartani. Náluk elő nem fordulhat, hogy például valaki cipőben, vagy utcai viseletben leüljön, vagy lefeküdjön az ágyra. Szörnyű gyakorlatnak tartják. 
Mielőtt ágyba mennek, „le kell fürdeni”. Ez segít tisztán tartani az ágyat és az ágyneműket, mely számukra egy személyes szentély, azaz tiszta. „Senki nem fekszik ragadósan és izzadtan egy teljes nap után az ágyba.” A tiszta érzés mellett, az emberek hisznek benne, hogy így jobban alszanak, mert a test sokkal nyugodtabb egy fürdő után. 
Ezzel szemben nyugaton sok országban bevett szokás, hogy reggeli fürdő, ébresztő zuhany nélkül nem indulhat a nap. 



A kínai párna kisebb és kicsit keményebb, mint nálunk. Ezáltal soha nem teszik a válluk alá, csak a nyak és fej alátámasztására szolgál.
A matrac ugyancsak keményebb, feszesebb. És általában nagyon nehéz. Nyáron hűsítő matracot használnak a test hűtésére, mely bambuszból vagy lenből készül, így nem kell folyamatosan bekapcsolni a klímát.

K.E.G

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Különböző kultúrák, különböző alvási szokások

Mennyit és milyen ágyban aludjunk? Délutáni szunyókálás? Milyen rituálé válik be alvás előtt? Együtt aludjunk a gyermekkel vagy sem? És egy...